EL LLIRI MENUT


Lliri menut o nan
Nom comú: Lliri menut o lliri nam (Cast.)  
Lírio enano de monte
Nom científic: Iris lutescens Lam.
Ubicació: Exterior
Floració: de març a maig
Llum: Mitja ombra-sol, però ho aguanta gairebé tot.
Rec: No li cal.
Adobs: No li cal.

 

Els lliris són unes flors relativament petites que creixen a la muntanya, especialment on el sòl és rocós. Les seves fulles són molt característiques, perquè semblen espases de lluita, i poden fer entre 5 i 20 cm.  Aquestes fulles es poden veure sempre, però les seves flores només en l'estació de floració, cap a finals d'hivern, primers de primavera. Una única o com a molt dues flors que destaquen entre el grup de fulles verdes. El color més comú d'aquesta flor és el lila-blavós, però també la podem trobar en blanc-groc. 

Aquesta té una vida limitada, ja que en ben aviat es va apagant fins desaparèixer. És una floreta que ens fa saber un moment de l'any, com fan les orenetes o d'altres manifestacions de la natura.

Neix d'un bulb, amb unes arrels molt fortes. Les llavors donen altres bulbs, veien en un tres i no res, tota una carena de bulbs. 

La particular forma que fa la seva flor, segurament ha inspirat a la Flor de Lis. Una heràldica que és la representació de la forma d'aquesta flor. No obstant això, aquesta mateixa imatge la trobem en imatges molt més llunyanes en el temps.

Fresc Minoic, ca. 1600 a.C. Akrotiri (actual Santorini/Santa Irene)


Comentarios