LA VIPERINA O LLENGUA DE BOU



Nom comú: Llengua de bou o Viperina - (Cast) Viborera
Nom científica: Echium vulgare
Ubicació: Exterior
Floració: Primavera (finals d'abril fins finals del Juny)
Llum: Sol
Rec: No li cal
Adobs: No li cal 


Una planta amb missatge secret!!, que us explicarem al final.

Aquesta planta una mica lletjota amb semblant de mala herba i que surt a borals de camins i prats secs, així com espais de vegetació baixa, rep el seu nom en català; llengua de bou, per les seves fulles abans de fer el tall i brot, que donarà pas a les flors i llavors. Aquestes tenen uns pèl·lets, rasposos que ben recorden la llengua del bou o d'una vaca. Però si mai t'ha llepat un bou, pots pensar en la llengua d'un gat (a escala petita). La planta manté aquest estat a la tardor i l'hivern, per fer el seu tall vers la primavera.

Les seves floretes són blaves-violàcies i es troben al final de la tija, fent la seva festa des de la primavera, fins a la tardor.
El seu tall és també curiós, format per uns puntets de color fosc.

Però el seu secret, pista que ens dóna el seu nom en llatí i en castellà, Echium (escurço) o Viperina (esdevé de serp), està relacionat amb una antiga teoria, ara en desús. La Teoria del Signe.

Aquesta teoria forma part d'una manera de pensar, esdevinguda en temps immemorials i interrelacionada arreu del món. Ens explica que la natura sàvia i bondadosa, té un missatge secret ocult i que nosaltres hem de ser capaços de "llegir-ho". D'aquesta manera, la viperina es feia servir per curar les picades d'aquests animal, l'escurçó, ja que els punts de la seva tija feien recordar les taques d'aquest animals. Tota una teoria, gens científica, però ben curiosa, ja que va ser promoguda, acceptada i seguia per molts estudiosos.


Comentarios