EL FONOLL

Fonoll

Nom comú: Fonoll - [CAST] Hinojo
Nom científic: Foeniculum vulgare
Ubicació: Exterior
Floració: Primavera
Llum: Sol 
Rec: No lical
Adobs: Sòl arid i sec


El Fonoll és el canelobre de la natura, per la seva forma, quan està florit! És una hortalissa amb molta història d'ús. Va ser emprada pels egipcis, pels xinessos, grecs i també a l'Edat Mitjana. Tots ja estimaven aquesta planta. És en aquesta darrera època que va rebre el sobrenom de "Hierba Santa."

La Hierba Santa, el fonoll, era emprat per fer fora els mals esperits. Era tradició, el solstici d'estiu, posar un ramet a la porta de casa. D'aquesta manera es pensava que quedava protegida dels dimonis i bruixes dolentes.

És molt aromàtica, amb una olor molt particular i anisat. Donat que es faci servir per amanir amanides, macerar olis, a sopes, salses, carns, peix, etc. Podem fer servir tant el tall com el bulb. Però també podem fer servir les seves llavors com espècie o per fer oli.

Neix silvestre, especialment a Catalunya, València, Múrcia i costa andalusi. 

També és conegut el seu ús medicinal, en tenir cura del mal de panxa i combatre la diarrea, tant en nens i nenes grans, com a petits.

Comentarios